«Καλωσορίζουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που με συναίσθηση ευθύνης για το τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εκκινεί με πρωτοβουλία του ο πρωθυπουργός. Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη» αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Τι απάντησε η Ν.Δ.
«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση», απαντά η ΝΔ στον πρωθυπουργό και σημειώνει τα εξής: «Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015. Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια. Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Η Πειραιώς προσθέτει: «Για να μη μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή…».
«Το οργίλο ύφος της απάντησης της ΝΔ στο καλωσόρισμα της απόφασής της να συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, αποδεικνύει πως η προσγείωση του κ. Μητσοτάκη μετά την κυβίστηση υπήρξε μάλλον ανώμαλη» σχολίασαν την ανακοίνωση της Ν.Δ. κυβερνητικές πηγές.
Την προσεχή Τρίτη οι προτάσεις της ΝΔ
Η Ν.Δ ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της: «Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει από καιρό ότι οι συνθήκες είναι ώριμες στη χώρα μας για μια τολμηρή και ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και υπενθυμίζει ότι για το λόγο αυτό ήδη από τις αρχές του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών.
«Ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Αδιαφορεί για το πώς το Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης της ζωής των πολιτών, καθώς επιδιώκει να επιβάλλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της πατρίδας μας», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία. Στη διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Επιπλέον η ΝΔ συμπληρώνει ότι τις προτάσεις που εισηγείται για το νέο καταστατικό χάρτη, θα τις δημοσιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ με απόφασή του, γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.
«Μία ημέρα μετά τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, η αμηχανία της ΝΔ να πάρει σαφή θέση για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πασιφανής», σχολίαζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.
«Προχθές και χθες διαρροές από την Πειραιώς κατήγγειλαν το ΣΥΡΙΖΑ και απαξίωναν τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα απέχει. Σήμερα, μετά την κατακραυγή, η ΝΔ φαίνεται πως το ξανασκέφτεται.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή δημοκρατική διαδικασία και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές διαφωνίες της ΝΔ. Ας λύσουν λοιπόν τα προβλήματά τους και ας σοβαρευτούν, παίρνοντας μία ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για το μείζον ζήτημα και όσα πρότεινε χθες ο Πρωθυπουργός.
Κανένα πρόσχημα πια δε μπορεί να κρύψει το φόβο της ΝΔ, ούτε για τις προοδευτικές τομές, ούτε για την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος
Υπενθυμίζουμε ότι, χθες, Τετάρτη, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε διεξοδικά τις προτάσεις που θα καταθέσει το κυβερνών κόμμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η πρόταση που θα καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής τουλάχιστον 50 βουλευτές θα βασίζεται στους πέντε άξονες που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. έπειτα και από την απόφαση της Π.Γ.
Μέγιστη συναίνεση
Συγκεκριμένα, αποσυνδέεται η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, προτείνεται: Μία ψηφοφορία που απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων και άλλες δύο που απαιτούν 180. Εάν δεν αποδώσουν, θα γίνονται άλλες έξι ψηφοφορίες, μία ανά μήνα, με στόχο τις 180 ψήφους. Σε περίπτωση που και αυτή η διαδικασία είναι άκαρπη, τότε οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας θα εκλέγονται από τον λαό. Στο εξάμηνο αυτό παρατείνεται και η θητεία του Προέδρου. Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπογραμμίζουν κατηγορηματικά, ότι η διαδικασία αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάζει το πολίτευμα της χώρας από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία.
Υποχρεωτικός πολιτικός όρκος
Όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, το άρθρο 3 παραμένει αλλά αναδιαμορφώνεται με προσθήκη που θα ορίζει ρητώς την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους. Ταυτόχρονα όμως, θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση, σύμφωνα με την οποία η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθοδοξία, ωστόσο αυτή η παραδοχή δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ορίζεται ο υποχρεωτικός πολιτικός όρκος για τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Βουλευτική προστασία, όχι ασυλία
Σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, συμφωνήθηκε -εν μέσω χειροκροτημάτων- η τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει μειωμένη παραγραφή, καθώς εφεξής θα εξομοιώνεται με όσα προβλέπονται στο Ποινικό Δίκαιο. Δηλαδή, για την παραγραφή των τυχόν αδικημάτων θα ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες. Προτείνεται ακόμη η αλλαγή των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα ζητείται από τη Βουλή να κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί προστασία και όχι να κρίνει αν χρειάζεται να αρθεί η δεδομένη και πάσης φύσεως προστασία.
Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας
Προτείνεται ακόμη η κατοχύρωση της απλής αναλογικής σε συνδυασμό με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρόταση δυσπιστίας δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.
Λογοδοσία μόνον στον λαό
Παράλληλα, εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Αναφορικά με τις βουλευτικές θητείες, προτείνεται να είναι τρεις συνεχόμενες, ενώ ο περιορισμός δεν θα ισχύει για τους αρχηγούς κομμάτων και τους πρώην πρωθυπουργούς. «Αυτή είναι μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από την κρίση, ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις, με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας πως “οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό και μόνον σε αυτόν». Άλλο ένα μέτρο που αφορά στην αρχιτεκτονική των θεσμών είναι όμως και η υποχρέωση νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
Θεσμικό αντίβαρο ο λαός
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται ακόμη να προτείνει τη θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μέτρα που φέρνουν τον λαό, αλλά και την πολιτική, τον διάλογο, τη διαφωνία, την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων, στο προσκήνιο. «Διότι έτσι συγκροτούνται οι ισχυρές δημοκρατίες. Όταν εμπιστεύονται και όχι όταν φοβούνται τη λαϊκή κρίση» σημείωσε. «Ο λαός αποτελεί για μας το κύριο, το βασικό, το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Και σε αυτό βρισκόμαστε απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για την αδαή πλειοψηφία, που μετατρέπεται, βέβαια, σε σοφή πλειοψηφία υπό μία και μόνη προϋπόθεση: Να ψηφίζει τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας κάθε τέσσερα χρόνια».
Υποστηρίζουν αριστοκρατία
«Ακόμη και αν υποθέταμε ότι έχουν δίκιο, θα έπρεπε εντούτοις να τους ζητήσουμε να τολμήσουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους σε σχέση με το πολίτευμα που υπερασπίζονται: Διότι αυτό δεν είναι η δημοκρατία αλλά η αριστοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Θα επιμένουμε να την υπερασπιζόμαστε (τη δημοκρατία) ακόμη και όταν θεωρούμε ότι η πλειοψηφία δεν παίρνει τις αποφάσεις που εμείς επιθυμούμε».
Προστασία δημόσιων αγαθών εργασίας
Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται τη συνταγματική προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ ταυτόχρονα το σύνταγμα θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό και θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.